Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ







ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ 99



24 - 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ΠΟΡΟΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΘΕΜΑ: “Σύγχρονες μορφές κατηχήσεως”
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. Θεόδωρος Παλογέλης



Η κατήχηση, η στοιχειώδες δηλαδή διδασκαλία των αληθειών της πίστεως μας, αποτελεί αναπόσπαστο και ένα από τα πιο κεφαλαιώδη κομμάτια του έργου της εκκλησιάς μας. Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως και σήμερα η εκκλησία μας στέκεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία πάνω στον τομέα αυτό, έναν τομέα που έχει να κάνει με τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος, με τη σωτηρία των ανθρώπων. Έχοντας ως παράδειγμα τον πρώτο μεγάλο κατηχητή, το Χριστό, χιλιάδες άνθρωποι από την εποχή Εκείνου μέχρι σήμερα έχουν επιδοθεί στο κατηχητικό έργο, αψηφώντας εμπόδια και δυσκολίες και ζώντας με μία συνεχή αγωνία: αν και κατά πόσο οι άνθρωποι θα δεχτούν το σωτήριο μήνυμα της Εκκλησίας. Αυτή η αγωνία σήμερα επιτείνετε ακόμη περισσότερο όσον αφορά τους νέους μας, που είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, καθώς και αυτό που βρίσκεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο. Πράγματι! Στην εποχή μας όλα έχουν μεταβληθεί εναντίον τους. Όλοι ζητούν θύματα στο χώρο τους, για την επικράτηση των άνομων σκοπών και συμφερόντων τους. Η τηλεόραση, τα ναρκωτικά, η σεξουαλική απελευθέρωση, το AIDS, ο σατανισμός, η νέα εποχή οι διάφορες και ποικιλώνυμες αιρέσεις, η τάση προς καταπάτηση των οποιωνδήποτε αξιών, θεσμών και ιδανικών εν ονόματι κάποιου υποτιθέμενου εκμοντερνισμού , μοιάζουν με γεράκια που προσπαθούν να αρπάξουν ό,τι μπορούν από τον πλούτο και το μεγαλείο της ψυχής των νέων. Σ΄αυτήν τη εποχή λοιπόν, όπου οι πειρασμοί και οι προκλήσεις είναι αναρίθμητες όπου το πνευματικό AIDS έχει γίνει η πιο επικίνδυνη κι η πιο διαδεδομένη ασθένεια όπου το χάος είναι γενικό και σ΄αυτό καλούνται να ζήσουν οι νέοι μας, έρχεται η εκκλησίας μας να δώσει το δικό της παρόν και να πει “όχι” σε ό,τι οδηγεί τα σύγχρονα νιάτα στη φθορά και τον αποπροσανατολισμό. Η Εκκλησία είναι αυτή που καλείται ειδικά τώρα μέσα από σύγχρονες κατηχητικές μεθόδους να αγκαλιάζει, σαν στοργική μάνα και αυτή τα νεαρά παιδιά της όπως είναι: να μιλήσει τη γλώσσα τους, να αφουγκραστεί και να συντονιστεί με τους χτύπους της καρδιάς τους, να τους δείξει αγάπη και κατανόηση, στοιχεία που τους λείπουν όσο τίποτε άλλο, να ζητήσει συγγνώμη αν δεν ήταν πάντα αυτή που έπρεπε να είναι απέναντί τους ,να τους πει ότι : “νέος θα πει να τολμάς αυτό που δεν μπορούν οι άλλοι να τολμήσουν”, νέος , δηλαδή σημαίνει να βλέπεις την Εκκλησία και ειδικότερα, την ενορία σου, ως σπίτι, ως οικογένεια σου ως λιμάνι της σωτηρίας σου, την στιγμή που τα αντιορθόδοξα μηνύματα και οι αντιεκκλησιαστικές τάσεις όλο και πληθαίνουν. Οι σύγχρονες κατηχητικές μέθοδοι που αμέσως τώρα θα αναφερθούν αυτό το σκοπό θα πρέπει να έχουν: να κάνουν το νέο να δει την ενορία του ως σπίτι του, ως οικογένεια του ,ως το κέντρο της όλης του ζωής.



  • Πρωινές νεανικές συναντήσεις μετά την Κυριακάτικη θεία Λειτουργία, οι οποίες θα αποτελούν ανοιχτή πρόσκληση προς όλους εκείνους τους νέους που επιθυμούν να γνωρίσουν την ενοριακή ζωή.

  • Απογευματινές φοιτητικές συνάξεις που θα δίνουν τη δυνατότητα σε φοιτητές ,σπουδαστές και νέους εργαζόμενους και να αναπτύσσουν γόνιμο διάλογο πάνω σε επίκαιρα θέματα και να επιδίδονται σε διάφορες πολιτιστικές ,κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες μέσα σε ένα κλίμα ενοριακής αγάπης και φιλίας.

  • Οργάνωση συχνών μονοήμερων προσκυνηματικών εκδρομών καθώς και διήμερων, τριήμερων και μεγαλύτερης διάρκειας συνεδρίων με σκοπό την μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ των νέων που θα συμμετέχουν σε αυτά και την καλύτερη οργάνωση της ενοριακής ζωής.

  • Κατασκηνώσεις για παιδία δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου ή ακόμη και για φοιτητές με πλούσιο και δημιουργικό πρόγραμμα όπως και με πλήθος ευκαιριών για επαφή με την Ορθόδοξη παράδοση μας.

  • Μέριμνα και φροντίδα για τους νέους που δε βρίσκονται κοντά μας άλλα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή βρίσκονται σε κάποιο ίδρυμα.

  • Λόγω του ότι παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί νέοι να διαγωνίζονται στα μαθήματα τους το πρωί της Κυριακής προτείνεται μια φορά το μήνα ή συχνότερα τέλεσή αγρυπνιών το Σάββατο.

  • Κρίνεται σημαντική, επίσης παρουσία ιερέων στα σχολεία καθώς και νέων ανθρώπων για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των μαθητών όσο αφορά την ενοριακή ζωή.

  • Καθιέρωση Σχολών Γονέων που θα δίνουν περισσότερη βάση σε παιδαγωγικά θέματα. Καθοριστική θεωρείται η παρουσία και των νέων ανθρώπων σε αυτές. Η συνεργασία γονέων-παιδιών πάνω σε παιδαγωγικά θέματα συμβάλει στη συνειδητοποίηση και των δυο πλευρών μέσα στο οποιοδήποτε περιβάλλον.

  • Διοργάνωση αθλητικών αγώνων, ει δυνατόν όχι μόνο ποδοσφαίρου και μπάσκετ μεταξύ ενοριών. Με τρόπο αυτό συνδυάζεται η σωματική και η πνευματική άσκηση με την ,όσο το δυνατό αρμονική συνύπαρξή και επικοινωνία μεταξύ των μελών.

  • Τμήματα εκμάθησης Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής καθώς και δημοτικού τραγουδιού.

  • Εκμάθησης παραδοσιακών χορών σε συνδυασμό με δραστηριότητες που θα επιφέρουν την επαφή των νέων μα τα παραδοσιακά στοιχεία του τόπου τους.

  • Λειτουργία τμημάτων αγιογραφίας καθώς και διαφόρων εικαστικών τεχνών (αγγειοπλαστική ζωγραφική κ.λ.π). Επίσης λειτουργία τμημάτων μουσικών οργάνων. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες ο κάθε νέος θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα τυχόν κρυμμένα ταλέντα του.

  • Δημιουργία τμημάτων στα οποία τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ετοιμασία πρόσφορου, κομποσχοινίου και θυμιάματος.

  • Παράδοση μαθημάτων ξένων γλωσσών ,κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας, εφ’ όσον τα μεγαλύτερα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια. Ακόμη λειτουργία τμημάτων για αδύναμους μαθητές οι οποίοι θα μπορούν να βοηθηθούν σε οποιοδήποτε σχολικό μάθημα παρουσιάζουν κενά ή δυσκολίες.

  • Δημιουργία χώρου δανεισμού βιβλίων ,περιοδικών, κασετών ,βιντεοκασετών ,CD ROM, τα οποία δεν είναι ανάγκη να είναι πάντοτε θρησκευτικού περιεχομένου.

  • Έκδοση νεανικού περιοδικού που θα πιάνει τον παλμό της σύγχρονης νεολαίας μέσα από ποικίλα θέματα (θρησκευτικά, κοινωνικά ,πολιτιστικά και άλλα.

  • Μετάδοση αρκετών συγχρόνων νεανικών εκπομπών από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα ετοιμάζονται και θα εκφωνούνται από νέους.

  • Αξιοποίηση του Ιντερνετ από τους εκκλησιαστικούς χώρους. Δημιουργία σελίδων από χώρους αυτούς, οι οποίοι θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αναφέρονται στον προβληματισμένο νέο του σήμερα. Ακόμη, διάδοση των ηλεκτρονικών εκκλησιαστικών διευθύνσεων έτσι ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστές.


Τελικά είμαστε σε θέση να διακονήσουμε ανυπόκριτα τους νέους μας; Είμαστε έτοιμοι να μιμηθούμε στη θυσία και στην αυταπάρνηση Αυτόν που πρώτος θυσιάστηκε για τους ανθρώπους; Έχουμε τη διάθεση να καταλάβουμε ότι οι νέοι θέλουν παραδείγματα και όχι κριτικές; Αν ναι τότε πράγματι μπορούμε να ελπίζουμε πολλά. Μπορούμε να έχουμε ακράδαντη την πίστη και την βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον πολλές ανθρώπινες ψυχές που θα μπορέσουν να γευτούν

τη χαρά της σωτηρίας ,της αθανασίας ,της αιώνιας μακαριότητας.



Για επικοινωνία μαζί μας :
Τηλέφωνο : +30-210-9712456
Φαξ : +30-210-9712456
Ταχυδρομική διεύθυνση : πλατεία Αγ. Δημητρίου, 173 43 – Αγ. Δημήτριος
Ηλεκτρονική διεύθυνση :
inad.dad@dad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: