Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ







Ε Ν Ο Ρ Ι Α Κ Η Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ε Υ Τ Ι Κ Η Ι Α Τ Ρ Ι Κ Η
ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ




ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ένας ακόμη ποιμαντικός τομέας κοινωνικής προσφοράς με την επωνυμία “ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ” προστίθεται στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλε
γγύης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τα θέματα του προγράμματος “Ενοριακή Συμβουλευτική Ιατρική” θα αναπτύξουν διακεκριμένοι ιατροί, με μεγάλη πείρα και εξειδίκευση, αρχής γενομένης από τον κ. Παναγιώτη Παΐσιο, Dr. Διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, με το ιατρικό του επιτελείο. Θα ακολουθήσουν και άλλων ειδικοτήτων διακεκριμένοι ιατροί, όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι, μικροβιολόγοι, οδοντίατροι, κλπ.
Μετά την ενημερωτική ομιλία θα ακολουθεί διάλογος μεταξύ του ομιλητού και του ακροατηρίου με υποβολή σχετικών ερωτήσεων. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα για ιατρική εξέταση όσων ενοριτών επιθυμούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των Πνευματικών Κέντρων των Ιερών Ναών από εξειδικευμένο ιατρικό επιτελείο.
Η νέα αυτή προσπάθεια έχει τρεις σκοπούς:


Ενημερωτικό – προληπτικό.
Με διάφορες ομιλίες που θα γίνονται στα Πνευματικά Κέντρα των Ιερών Ναών, ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα ενημερώνουν το κοινό πάνω σε ιατρικά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Με τον τρόπο αυτό θα παρέχονται οι απαραίτητες γνώσεις, που θα οδηγούν στην πρόληψη νοσημάτων ή άλλων επιβλαβών για την υγε
ία καταστάσεων. Ταυτόχρονα, θα διανέμονται ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια καθώς επίσης και η περiληψη των ομιλιών των ομιλητών, με σκοπό να υπάρχει στο αρχείο κάθε μέλους - ενορίτου του προγράμματος “Ενοριακή Συμβουλευτική Ιατρική” το αντίστοιχο υλικό, προς περαιτέρω αξιοποίησή του. Όταν οι ενορίτες είναι υπεύθυνα ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σε θέματα αγωγής υγείας, τότε είναι σίγουρο πως θα είναι και έτοιμοι να απευθυνθούν σε οποιαδήποτε περίπτωση ασθενείας τους στον κατάλληλο ιατρό και όχι να ζητούν βοήθεια από ανεύθυνα πρόσωπα, που μόνο σύγχυση μπορούν να τους προκαλέσουν. Όπως πάντα, έτσι και σήμερα δεν έχουν λείψει ούτε λιγοστέψει οι ανάγκες για ανθρώπινη βοήθεια. Απλώς άλλαξαν μορφή, ίσως και να πολλαπλασιάστηκαν. Με την ενημέρωση αυτή θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πρωτογενή ομάδα καταρτισμένων, όσο είναι δυνατόν, ενοριτών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν με διπλή ιδιότητα: Πρώτον ως άμεσοι βοηθοί σε μια επείγουσα ανάγκη ή περίπτωση σοβαρής ασθένειας, όπου κι αν βρεθούν, προκειμένου να σωθεί ένας συνάνθρωπός μας που κινδυνεύει και δεύτερον ως πρόσωπα που θα διαδώσουν την ιδέα της προληπτικής ιατρικής στο άμεσο ή ευρύτερο περιβάλλον τους, ώστε η ιατρική ενημέρωση να κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος μέσα στην κοινωνία μας.

Μέχρι σήμερα, η επίσκεψη ενός ανθρώπου στο ιατρό οφειλόταν στην παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την θεραπεία ενός προβλήματος της υγείας του. Με το πρόγραμμα της Ενοριακής Συμβουλευτικής Ιατρικής φιλοδοξούμε να αλλάξουμε το σχήμα αυτό. Δηλαδή, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τον ιατρό κοντά στον υγιή άνθρωπο. Η σχέση αυτή θα απομακρύνει τη λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί δυστυχώς σε μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας, ότι η ιδιότητα του ιατρού συνοδεύεται με αισθήματα φόβου ή και πόνου ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, από την ύπαρξη ενός σοβαρού ή μη προβλήματος υγείας. Δεν είναι ανάγκη να θυμόμαστε τον ιατρό μόνο όταν είμαστε ασθενείς, ούτε να ζητούμε την βοήθειά του όταν το πρόβλημά μας έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Καλό θα είναι ο ιατρός να είναι η αφετηρία κάθε προσπάθειάς μας που έχει σχέση με την διατήρηση της υγεία μας, και όχι με την έννοια της θεραπείας από τυχόν ασθένειά μας. Με άλλα λόγια,
ο ιατρός είναι τόσο χρήσιμος για τους υγιείς, όσο και απαραίτητος για τους ασθενείς.

Ο τρίτος σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι να προβάλουμε το αληθινό πρόσωπο του άνθρώπου ιατρού μέσα στην κοινωνία μας. Θέλουμε δηλαδή να τονίσουμε την εικόνα του ιατρού, μακριά από κάθε έννοια εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, αθέμιτης οικονομικής ωφέλειάς του και ταλαιπωρίας του ασθενούς. Όταν ο ιατρός βρεθεί κοντά στον άνθρωπο με σκοπό να τον αντιμετωπίσει ως αδελφό, προτάσσοντας την ανθρωπιά και το ειλικρινές ενδιαφέρον του, τότε δημιουργεί ένα πολύ θετικό κλίμα συνεργασίας με τον ασθενή, με αποτέλεσμα την ουσιαστική επικοινωνία τους.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή και με αυτό το ποιμαντικό πρόγραμμα αποδεικνύει το αμέριστο ενδιαφέρον της αλλά και την διαρκή κοινωνική μέριμνά της, αφού σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη μας, αφ ενός μεν το ανθρώπινο σώμα είναι κατοικητήριο του Παναγίου Πνεύματος και αποδέκτης της θείας χάριτος που έρχεται δια των ιερών μυστηρίων Της, αφ ετέρου δε, η ιατρική επιστήμη, είναι θεόσδοτο δώρο. Επομένως και οι “λειτουργοί” της είναι “διάκονοι” στο έργο της πρόληψης και θεραπείας του ανθρώπινου πόνου, με τον φωτισμό και την καθοδήγηση του Θεού.
.
Για επικοινωνία μαζί μας :
Τηλέφωνο : +30-210-9712456
Φαξ : +30-210-9712456
Ταχυδρομική διεύθυνση : πλατεία Αγ. Δημητρίου, 173 43 – Αγ. Δημήτριος
Ηλεκτρονική διεύθυνση :
inad.dad@dad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: