ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002
Ο Απόστολος Παύλος, θέλοντας να δώσει έναν ορισμό στην επιστολή του προς τους Εφεσίους περί Εκκλησίας, έγραψε: «Ο Χριστός είναι κεφαλή της Εκκλησίας και αυτός είναι σωτήρας του σώματος». (Εφ. ε΄ 22 - 23) Επίσης, απευθυνόμενος στος Ρωμαίους σημειώνει: «Όπως σε ένα σώμα έχουμε πολλά μέλη, αλλά όλα τα μέλη δεν έχουν την ίδια λειτουργία, έτσι εμείς οι πολλοί αποτελούμε ένα σώμα εν Χριστώ και ο καθένας είμαστε μέλη ο ένας του άλλου». (Ρωμ. ιβ΄ 4) Πέρα από κάθε θεολογική ανάλυση των αποστολικών λόγων, το συμπέρασμα που εξάγεται από τα ανωτέρω χωρία είναι πως οι πιστοί αποτελούν τα μέλη ενός σώματος και λειτουργούν ευρισκόμενα σε μια σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ τους. Δεν υπάρχει πιστεύω πιο επιτυχής εικόνα για να παρουσιάσει κανείς την χριστιανική κοινότητα, από αυτήν του ανθρωπίνου σώματος.
Είναι γνωστό όμως σε όλους μας, πως το ζωντανό σώμα για να λειτουργήσει ως οργανισμός, προϋποθέτει εκτός των άλλων ζωτικών λειτουργιών και την παρουσία, κυκλοφορία, επεξεργασία, ανανέωση κλπ. του αίματος. Δίχως τον βασικό αυτό ιστό, δεν υπάρχει ζωή. Μάλιστα το αίμα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει όλα τα μέλη του σώματος και επομένως είναι ο πιο «κοινωνικός και ενοποιητικός» ιστός του ανθρωπίνου οργανισμού. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας, προεκτείνοντας τις σκέψεις του Αποστόλου των εθνών, ονόμασαν την Αγία Τράπεζα επάνω στην οποία υπάρχει το ζωοποιό Αίμα του Χριστού, καρδιά του σώματος της Εκκλησίας, τους Ιερείς, αιμοφόρα αγγεία, ενώ τα αδρανή μέλη της Εκκλησίας τα χαρακτήρισαν ως μέλη στα οποία δεν κυκλοφορεί αίμα και επομένως είναι έτοιμα να σαπίσουν, να αποκοπούν από τον οργανισμό.
Μέσα στην Εκκλησία μας, το κορυφαίο μυστήριο που συγκροτεί τον θεανθρώπινο αυτό οργανισμό, είναι η Θεία Ευχαριστία. «Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο εστί το αίμα μου, το υπερ υμών και πολλών εκχυνόμενον». Τα λόγια αυτά του Χριστού, δίνουν το έναυσμα, τηρουμένων των αναλογιών, για την σημασία της αιμοδοσίας μέσα στην Εκκλησία. Οι πιστοί ζουν την εν Χριστώ νέα ζωή στο βαθμό που μετέχουν στο μυστήριο της θείας Κοινωνίας. Το ζωοποιό Αίμα του Χριστού ενώνεται με το ανθρώπινο αίμα, δημιουργώντας τις πνευματικές προϋποθέσεις για ζωή άφθαρτη και αθάνατη. Η Εκκλησία λοιπόν είναι ένα πνευματικό θεραπευτήριο, κάθε δε θεία λειτουργία είναι μια σωτήρια μετάγγιση. Στο σημείο αυτό τίθενται μερικά κεφαλαιώδη για την χριστιανική ηθική ερωτήματα: Πώς είναι δυνατόν, ένας χριστιανός να αγωνίζεται για να εισέλθει στην αιώνια ζωή κοινωνώντας του αίματος του Χριστού και από την άλλη μεριά να κωφεύει εκούσια στον πόνο του αδελφού του ο οποίος πασχίζει παντοιοτρόπως να ζήσει, περιμένοντας λίγες σταγόνες αίματος που θα του προσφέρει ένας συνάνθρωπός του; Με βάση ποια λογική ένας χριστιανός αρνείται να δώσει λίγο από το αίμα του, επικαλούμενος λόγους φόβου, πόνου ή άλλων ασχολιών, όταν αντικρίζει επάνω στον Σταυρό καρφωμένο τον Κύριο της δόξης και Σωτήρα της ανθρωπότητος; Και το τρίτο ερώτημα: Η πνευματική ζωή είναι θυσία, σταυρός, αυθυπέρβαση, εκούσιος θάνατος του εγώ και της καλοπέρασης. Η αιμοδοσία συγκεντρώνει σχεδόν όλα αυτά τα στοιχεία. Και θυσία είναι και έμπρακτη αγάπη είναι και συμμετοχή στον πόνο του αδελφού μας είναι και προσφορά ζωής. Γιατί λοιπόν ορισμένοι, προβάλλοντας προβάσεις και φτηνές δικαιολογίες αποφεύγουν αυτή τήν πνευματική πρόκληση;
Αυτά τά ερωτήματα απασχόλησαν κατά τον πιο έντονο τρόπο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο από την ημέρα σχεδόν που ανέλαβε τά αρχιεπισκοπικά του καθήκοντα με αποτέλεσμα να δημιουργήσει τάχιστα το Γραφείο Αιμοδοσίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αφ΄ ενός και αφ΄ ετέρου να εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να δημιουργηθούν και στις υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις που μέχρι τώρα δεν διέθεταν, κέντρα αιμοδοσίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται στο δυνατό βαθμό οι τοπικές ανάγκες. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το εν λόγω Γραφείο Αιμοδοσίας συντονίζει εκατόν σαράντα οργανωμένες ομάδες εθελοντικής αιμοδοσίας σε ενοριακό επίπεδο στα όρια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αφού ο κάθε Ναός αποτελεί και το κέντρο της κάθε ενοριακής αιμοδοσίας. Έτσι μέχρι σήμερα, για το έτος που διανύουμε, έχουν συγκεντρωθεί στην Αρχιεπισκοπή συνολικά δύο χιλιάδες πεντακόσιες τριάντα μονάδες αίματος, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από πενήντα προσπάθειες σε ισάριθμες Ενορίες, που προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν αιμοδοσία στο επόμενο εξάμηνο. Τα έτη 2000 και 2001 μας απέδωσαν 9.455 μονάδες αίματος. Επίσης, σε κάθε Ενορία έχει δημιουργηθεί μία πενταμελής επιτροπή ενοριακής εθελοντικής αιμοδοσίας, με επικεφαλής τον υπεύθυνο Ιερέα επί της αιμοδοσίας, έναν Ιατρό και τρία ακόμη μέλη, ώστε κάθε έξη μήνες ή κάθε χρόνο να αναλαμβάνει ανιδιοτελώς όλη την πολυσύνθετη διαδικασία προετοιμασίας της αιμοδοσίας, με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληρώματος της Εκκλησίας, εξεύρεση νέων αιμοδοτών, απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών, διοργάνωσης ημερίδων, ομιλιών, εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των παλαιών αιμοδοτών, ειδικών εκδόσεων κλπ.
Εξ ίσου αξιόλογες προσπάθειες γίνονται σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις της πατρίδος μας, με σκοπό η κάθε τοπική Εκκλησία με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Επισκόπου και των Ιερέων της, να είναι αυτάρκης σε ποσότητα αίματος, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της. Χιλιάδες είναι οι μονάδες αίματος που συγκεντρώνονται ετησίως από τους πιστούς. Και όπως γνωρίζετε πολύ καλά, πίσω από κάθε αιμοδοσία υπάρχουν πολλές δεκάδες αφανείς εργάτες, οι οποίοι αναλώνονται για την πρόοδο και την εξάπλωσή της. Το πολύ σημαντικό και συνάμα άκρως ελπιδοφόρο μήνυμα που εξάγεται από όλες τις ενοριακές εθελοντικές αιμοδοσίες είναι ότι σε όλες συμμετέχουν νέοι και νέες από 18 έως 35 ετών, σε ποσοστό που εγγίζει το 58 % επί του συνολικού αριθμού των εθελοντών ενοριτών αιμοδοτών, με μοναδικά κίνητρά τους, την ζώσα αγάπη τους, την θερμή πίστη τους στο πρόσωπο του Χριστού, αλλά και την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα προτρεπτικά λόγια των Ιερέων – ποιμένων κάθε Ενορίας μας. Με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύεται πόσο πολύ οι νέοι γίνονται θετικοί δέκτες κάθε πρωτοβουλίας την οποία αναλαμβάνει η Εκκλησία, με σκοπό την ανακούφιση του πονεμένου, τραυματισμένου ή ασθενούς αδελφού μας που έχει ανάγκη από αίμα. Βέβαια, στο σημείο αυτό θα ήθελα για άλλη μια φορά, με παράπονο να σημειώσω την απουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία προσπερνούν τέτοιου είδους ειδήσεις, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους σε ανούσια και ανόσια σκανδαλοθηρικά θέματα, την στιγμή που η Εκκλησία αγωνίζεται αθόρυβα και ταπεινά, αλλά με ουσία και αποτελεσματικότητα να αυξήσει το ήδη τεράστιο κοινωνικό έργο της.
Τελειώνοντας την σύντομη αυτή αναφορά στο θέμα, «Η συμμετοχή της Εκκλησίας στην αιμοδοτική προσπάθεια», θα ήθελα να σας μεταφέρω την πατρική ευλογία και το αμέριστο ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου για την επιτυχία της σημερινής συνάντησης, καθώς επίσης να παρακαλέσω να δεχθείτε και τις θερμές προσωπικές ευχαριστίες μου για την δυνατότητα που δώσατε στο Γραφείο Αιμοδοσίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών να παρουσιάσει δι΄ εμού σε αδρές γραμμές το έργο του.
Χριστός Ανέστη.
Πρωτοπρεσβύτερος
Ματθαίος Α. Χάλαρης
.
Για επικοινωνία μαζί μας :
Τηλέφωνο : +30-210-9712456
Φαξ : +30-210-9712456
Ταχυδρομική διεύθυνση : πλατεία Αγ. Δημητρίου, 173 43 – Αγ. Δημήτριος
Ηλεκτρονική διεύθυνση : inad.dad@dad.com
Τηλέφωνο : +30-210-9712456
Φαξ : +30-210-9712456
Ταχυδρομική διεύθυνση : πλατεία Αγ. Δημητρίου, 173 43 – Αγ. Δημήτριος
Ηλεκτρονική διεύθυνση : inad.dad@dad.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου