Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ







ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ


Συνήθως με την έναρξη της νέας σχολικής και ιεραποστολικής χρονιάς, οι κατηχητές και οι κατηχήτριες προσκαλούν με κάποια επιστολή τα παιδιά που φοιτούν στο κατηχητικό σχολείο και όχι μόνο, ενημερώνοντας για την έναρξη της νέας χρονιάς.

Ένα τρίχρονο παιδί, που μεγάλωνε έχοντας την αίσθηση της παρουσίας του Θεού, μετά τη βραδινή προσευχή που έκανε μαζί με τη μητέρα του, κοιτούσε έξω από το παράθυρο, κουνούσε το χεράκι του προς τον ουρανό και έλεγε: “Καληνύχτα, Θεέ μου!”.
Το γεγονός αυτό μας δείχνει τι πραγματικά σημαίνει να ζούμε έχοντας απόλυτα τη συναίσθηση της παρουσίας του Θεού στον καθημερινό μας βίο. Στον κόσμο μας όμως λείπει η αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Μπορεί να μιλάμε ή να θέλουμε να μαθαίνουμε για το Θεό, αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το Θεό και για τον λόγο αυτό Τον φοβόμαστε. Ο τρόπος της ζωής μας έχει εξορίσει το Θεό από την καθημερινότητά μας. Ποτέ δεν Τον αναζητήσαμε ως αληθινό Πατέρα και δεν νιώσαμε ποτέ παιδιά Του....
(Απόσπασμα επιστολής )


Επιστολές Κατηχητών :




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ Α΄

Αγαπητ
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πριν από λίγες μέρες σ’ έφερε, για μια ακόμη φορά, στην αφετηρία μιας καινούριας πορείας. Μιας πορείας που θα έχει να σου προσφέρει τα εφόδια, τα οποία θα σε οδηγήσουν στην κατάρτιση και κοινωνική σου καταξίωση. Και είναι σίγουρο ότι για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις των μαθημάτων σου, θα χρειαστεί να καταβάλεις πολύ κόπο και έντονη προσπάθεια σε μια περίοδο μάλιστα της ζωής σου που σηματοδοτείται από το πέρασμά σου από τον κόσμο του παιδιού στον κόσμο του ενηλίκου.
Στον αγώνα σου αυτό ποτέ μη σου περάσει η ιδέα πως είσαι μόνος. Θα ήταν άδικο να μην διακρίνεις στο πρόσωπο των γονέων σου και των καθηγητών σου τους ανύστακτους βοηθούς και συμπαραστάτες σου. Θα ήταν, όμως, ακόμη πιο άδικο να αφήσεις στο περιθώριο της ζωής σου το πρόσωπο του Χριστού μας, το μόνο που μπορεί να έρθει όχι απλώς κοντά σου αλλά μέσα σου. Αυτό το Άγιο πρόσωπο θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε στις κατηχητικές συνάξεις της Ενορίας μας και αυτή τη χρονιά, όχι τόσο μέσα από θεωρίες, όσο μέσα από τη συμμετοχή μας στη ζωή που προσφέρει η Εκκλησία μας- Ενορία μας. Μια ζωή γεμάτη από τη δροσιά του μυστηρίου της παρουσίας του Θεού και της ομορφιάς της σχέσης μας μαζί Του.

Με χαρά, λοιπόν, θα σε περιμένουμε στον αγιασμό της νέας κατηχητικής χρονιάς, που θα γίνει την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και ώρα 10,30 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
Οι Κατηχήτριές σου




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ Β΄

Αγαπητό μας παιδί,

Και πάλι με τη χάρη του Θεού βρίσκεσε ανανεωμένος και ξεκουρασμένος στο αγαπημένο σου σχολείο που άνοιξε πρόθυμα τη ζεστή αγκαλιά του για να σε δεχτεί σαν στοργική μάνα και να σου δώσει την δυνατότητα ν’ αποκτήσεις τις απαραίτητες γνώσεις για μια δημιουργική ζωή.
Ξεκινάς πάλι ένα νέο όμορφο αγώνα κι όλοι μαζί με σένα, γονείς και δάσκαλοι, κάνουν ό,τι μπορούν για να σου προσφέρουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν για να γνωρίσεις και να αγαπήσεις, μέσα από τη γνώση, τον κόσμο, τον άνθρωπο και το Θεό.
Η γνώση αυτή για να γίνει σοφία, νόημα ζωής, χρειάζεται να την αγκαλιάσει με την αγάπη της η Εκκλησία. Μέσα στην Εκκλησία καταλαβαίνουμε με πόση φροντίδα και στοργή μας έδωσε ο Θεός καθετί που έχουμε. Μέσα σε αυτή, κάθε τι που μαθαίνουμε, που σχεδιάζουμε για το μέλλον, ό,τι ομορφότερο ανακαλύπτουμε, το ζούμε όλοι μαζί, γιατί κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα Του γινόμαστε αδέλφια μεταξύ μας. Η ζωή που μας προσκαλεί ο Χριστός θέλει πολύ θάρρος και πολύ αγάπη να αισθανόμαστε βαθειά στην καρδιά μας. Και αυτό δεν μαθαίνεται παρά μόνο μέσα στην αγκαλιά Του.
Για να ζήσεις αυτή την πραγματικότητα σε προσκαλούμε από την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και ώρα 10:30 στον Ιερό Ναό μας, να γευθείς τη χαρά της παρέας των παιδιών που ζουν μέσα στην Ενορία μας.

Σε περιμένουμε με χαρά.




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ Γ΄

Αγαπητή μας φίλη,
Το σχολείο άνοιξε και συ μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού ετοιμάζεις τα φτερά σου για καινούργια πετάγματα στην κατάκτηση των γνώσεων. Πολύτιμους συμπαραστάτες και οδηγούς έχεις τους γονείς σου και τους δασκάλους σου, που κοπιάζουν καθημερινά μαζί σου.
Εκτός από το σχολείο μπορεί να παρακολουθείς και κάποια άλλα μαθήματα, ξένων γλωσσών, μουσικής, γυμναστικής...Όλες αυτές οι ασχολίες, που καλύπτουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας, έχουν σκοπό να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις εφόδια για να πετύχεις στη ζωή σου.
Η επιτυχία όμως στη ζωή έχει και μια άλλη ουσιαστική προϋπόθεση την επικοινωνία με το Θεό και την πλατειά γνωριμία μαζί Του. Για να σε βοηθήσει σ΄αυτό η Εκκλησία, της οποίας είσαι μέλος, σε καλεί στην Ενοριακή Νεανική Συντροφιά που θα γίνεται κάθε Σάββατο 4.30 - 5.30 μ.μ.

Στην Ενοριακή μας Νεανική Συντροφιά

* Θα λύσεις τις απορίες σου πάνω σε θέματα της Ορθόδοξης πίστης μας.






ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ
Αγαπητοί μας γονείς,
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ βασικά για να διαμορφωθεί η προσωπικότητά του. Αυτό μπορεί να γίνει, όταν τους δείξουμε την αγάπη για τον Χριστό στα πρώτα τους βήματα. Η προσφορά μας αυτή θα σφραγίζει ολόκληρη την ζωή τους.
Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη δική σας προσφορά στο ενοριακό έργο, με την απόφασή σας να συμμετέχουν τα παιδιά σας στο έργο της κατηχήσεως. Με αυτόν τον τρόπο γινόσαστε και σεις κοινωνοί της χάριτος του Χριστού.
Ξέροντας πόσο σπουδαία είναι η παιδική ηλικία, με την βοήθεια του Θεού και με την πατρική φροντίδα των ιερέων της ενορίας μας, εμείς οι κατηχητές είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε το παιδί σας και να κτίσουμε από κοινού ένα υγιή παιδικό κόσμο στην ψυχή του.
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, σας περιμένουμε να έρθετε στον αγιασμό των κατηχητικών συναντήσεων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, που θα τελεσθεί αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, στις 10:15 το πρωί.
Ας αφήσουμε τον Χριστό να οδηγήσει τα βήματά του παιδιού σας στην αληθινή ζωή.
Οι Ιερείς και οι Κατηχήτριες.
Τα μαθήματα των κατηχητικών συναντήσεων της προσχολικής ηλικίας, θα αρχίσουν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 10 – 11, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, στην οδό Κολοκοτρώνη 8.





EΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ

Αγαπητή μας…………………

Ένα τρίχρονο παιδί, που μεγάλωνε έχοντας την αίσθηση της παρουσίας του Θεού, μετά τη βραδινή προσευχή που έκανε μαζί με τη μητέρα του, κοιτούσε έξω από το παράθυρο, κουνούσε το χεράκι του προς τον ουρανό και έλεγε: “Καληνύχτα, Θεέ μου!”.
Το γεγονός αυτό μας δείχνει τι πραγματικά σημαίνει να ζούμε έχοντας απόλυτα τη συναίσθηση της παρουσίας του Θεού στον καθημερινό μας βίο. Στον κόσμο μας όμως λείπει η αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Μπορεί να μιλάμε ή να θέλουμε να μαθαίνουμε για το Θεό, αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το Θεό και για τον λόγο αυτό Τον φοβόμαστε. Ο τρόπος της ζωής μας έχει εξορίσει το Θεό από την καθημερινότητά μας. Ποτέ δεν Τον αναζητήσαμε ως αληθινό Πατέρα και δεν νιώσαμε ποτέ παιδιά Του.
Από τη ζωή μας δεν λείπει τόσο η γνώση περί του Θεού, όσο η ουσιαστική σχέση μας μαζί Του. Τη νέα αυτή χρονιά ας θέσουμε ένα στόχο. Να μην περιοριστούμε απλά στη μετάδοση θρησκευτικών γνώσεων, αλλά να μάθουμε να ζούμε μαζί με το Θεό και να γίνουμε πρόσωπα που αποτελούν κοινότητα μαζί Του. Και οι συναντήσεις του κατηχητικού της Ενορίας μας αποτελούν έναν από τους δρόμους που οδηγούν στην ουσιαστική κοινωνία με το Θεό.
Με ιδιαίτερη, λοιπόν, χαρά θα σε περιμένουμε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και ώρα 10:15π.μ στον αγιασμό που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό μας, με την ευκαιρία της έναρξης της κατηχητικής χρονιάς.

Οι Κατηχήτριές σου

Oι συναντήσεις της συντροφιάς μας θα γίνονται κάθε Σάββατο ώρα 11 – 12 το πρωί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, πίσω από τον Ι. Ναό.






Επιστολή προς Μαθητές
Αγαπητέ μας,
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς άρχισε ένα καινούριο ταξίδι που θα σε οδηγήσει να δεις ανθρώπους και πράγματα με ένα τρόπο που μέχρι σήμερα δεν έχεις σκεφθεί.
Αν και το ταξίδι που αρχίζεις τώρα είναι δύσκολο και ανηφορικό, μη φοβηθείς την κούραση. Να θυμάσαι ότι τα ωραιότερα και τα περισσότερα πράγματα για να τα δούμε και να τα θαυμάσουμε χρειάζεται να τα δούμε από ψηλά.
Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο το καλύτερο.
Για να δούμε όμως, χρειάζεται και κάτι ακόμα: να μπορούμε να καταλαβαίνουμε την ομορφιά τους και παράλληλα να γνωρίζουμε ποιος μας τα προσφέρει για να Τον ευχαριστούμε. Οι Άγιοι Πατέρες μας διδάσκουν, ότι ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να ζούμε πραγματικά και η γνώση μας να γίνεται καρπός που ομορφαίνει τη ζωή μας είναι να ζούμε μέσα στην Εκκλησία, στην αγκαλιά του Θεού που δημιούργησε κάθε άνθρωπο αλλά και κάθε τι που είναι ορατό και αόρατο από τα μάτια μας.
Για να γίνει αυτό το ταξίδι σου πιο συναρπαστικό, σε περιμένουμε με χαρά στη συντροφιά μας από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και ώρα 10:15 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
Καλή χρονιά
Οι Κατηχητές σου.
Οι συναντήσεις μας θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της οδού Ζαλόγγου 11, πίσω από τον Ιερό Ναό.






ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ
Αγαπητέ μας………
Καθημερινά γίνεσαι δέκτης αμέτρητων μηνυμάτων που σου υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον. Η τηλεόραση, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι γιγαντοαφίσες…Με φωτογραφίες και συνθήματα μαγνητίζουν την προσοχή σου, εξάπτουν την φαντασία σου, ξυπνούν τις επιθυμίες σου. Κι εσύ, στέκεσαι απέναντί τους σκεπτικός, προσπαθώντας να κάνεις τη σωστή επιλογή που θα σε οδηγήσει στην “επιτυχία”….
Η Εκκλησία μας δεν θέλει να εμπλακεί σ’ αυτό το στημένο παιχνίδι. Δε σε βλέπει σαν καταναλωτικό ον. Δεν επιδιώκει να κάνει τα όνειρά σου εμπορεύσιμο είδος. Δεν σκοπεύει να σε πείσει με φτηνές εντυπώσεις, απατηλές υποσχέσεις, λόγια δίχως αντίκρισμα, σχέδιο χωρίς σκοπό. Όλα αυτά μοιάζουν με πυροτεχνήματα. Στην αρχή, λάμψη και θαυμασμός. Μετά, σκοτάδι και νέκρα.
Το μήνυμα της Εκκλησίας είναι Αλήθεια και η Ζωή που λέγεται Χριστός. Είναι η χαρά της νίκης κατά του θανάτου, της απελπισίας, της μοναξιάς, της ανωνυμίας, της άνοιας, της αποτυχίας. Είναι η ελπίδα για το αύριο, η δύναμη για τον αγώνα, η παρηγοριά για την πτώση, η ενθάρρυνση για την δυσκολία, η παρουσία και η συντροφιά στην απουσία και την απομόνωση.
Αυτό το μήνυμα θέλουμε να σου προσφέρουμε, ως τρόπο ζωής, μέσα από τη συζήτηση και την επικοινωνία με παιδιά της ηλικίας σου, στις ενοριακές συναντήσεις μας που θα γίνονται κάθε Σάββατο στις 4:30 το απόγευμα, στην αίθουσα της οδού Κολοκοτρώνη 8. Με ιδιαίτερη χαρά σε περιμένουμε στη συντροφιά μας. Η παρουσία σου και η άποψή σου μας είναι πολύτιμη.


Καλή συνάντηση
Οι κατηχητές σου







ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

3/10/2002

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας, με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς. Πρωτίστως, σας ευχόμαστε ο Χριστός να είναι συνεργός και εμπνευστής στην προσπάθειά σας για παροχή σωστής αγωγής και μόρφωσης στη μαθητιώσα νεολαία της περιοχής μας.
Στο ευαίσθητο και τόσο σπουδαίο έργο σας στον εκπαιδευτικό τομέα, σας διαβεβαιώνουμε πως η Ενορία μας μέσω του Ιερατείου, των Συνεργατών ποιμαντικού έργου και των νέων της Ενοριακής Νεανικής Εστίας, βρίσκεται κοντά σας τόσο με την προσευχή της, όσο και με την ανιδιοτελή διάθεσή της να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο θελήσετε στην επιτυχία του λειτουργήματός σας.
Παρακαλούμε θερμά να διαβιβάσετε τις εγκάρδιες ευχές μας και το καλωσόρισμά μας στους εκπαιδευτικούς, δασκάλες και δασκάλους, που διορίστηκαν φέτος στο Σχολείο σας.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η Ενορία μας προκειμένου να σας βοηθήσει στο έργο της θρησκευτικής-λατρευτικής αγωγής των παιδιών, ιδιαιτέρως όταν πραγματοποιείτε σχολικό εκκλησιασμό, έχει εκτυπώσει λειτουργικά εγκόλπια Θείας Λειτουργίας με νεοελληνική μετάφραση, ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν στο μυστήριο. Τα τεύχη αυτά διατίθενται δωρεάν στα Σχολεία της πόλης μας από τον Ιερό Ναό, αρκεί να μας ειδοποιήσετε για την ποσότητα που θέλετε. Εμείς θα φροντίσουμε εγκαίρως να σας τα φέρουμε στο Σχολείο. Επίσης, εάν θελήσετε να κάνουμε μια εποπτική Θ. Λειτουργία ή εποπτικό μάθημα για ό,τι αφορά τον Ναό και τα ιερά σκεύη, θα είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουμε.
Δεχθείτε και πάλι τις ειλικρινείς ευχές μας η Χάρις του Θεού να σας επισκιάζει, χαρίζοντάς σας υγεία, ευλογία στα έργα σας και κάθε αγαθό δώρημα.
Καλή σχολική χρονιά
Ενοριακή Νεανική Εστία
Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου







Επιστολή προς κ. Διευθυντές/ριες, Γυμνασίων και Λυκείων

3/10/2002
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας, με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς. Πρωτίστως, σας ευχόμαστε ο Χριστός να είναι συνεργός και εμπνευστής στην προσπάθειά σας για παροχή σωστής αγωγής και μόρφωσης στη μαθητιώσα νεολαία της περιοχής μας.
Στο ευαίσθητο και τόσο σπουδαίο έργο σας στον εκπαιδευτικό τομέα, σας διαβεβαιώνουμε πως η Ενορία μας μέσω του Ιερατείου, των Συνεργατών ποιμαντικού έργου και των νέων της Ενοριακής Νεανικής Εστίας, βρίσκεται κοντά σας τόσο με την προσευχή της, όσο και με την ανιδιοτελή διάθεσή της να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο θελήσετε στην επιτυχία του λειτουργήματός σας.
Παρακαλούμε θερμά να διαβιβάσετε τις εγκάρδιες ευχές μας και το καλωσόρισμά μας στους εκπαιδευτικούς, καθηγήτριες και καθηγητές, που διορίστηκαν φέτος στο Σχολείο σας.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η Ενορία μας προκειμένου να σας βοηθήσει στο έργο της θρησκευτικής-λατρευτικής αγωγής των μαθητών, ιδιαιτέρως όταν πραγματοποιείτε σχολικό εκκλησιασμό, έχει εκτυπώσει λειτουργικά εγκόλπια Θείας Λειτουργίας με νεοελληνική μετάφραση, ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν στο μυστήριο. Τα τεύχη αυτά διατίθενται δωρεάν στα Σχολεία της πόλης μας από τον Ιερό Ναό, αρκεί να μας ειδοποιήσετε για την ποσότητα που θέλετε. Εμείς θα φροντίσουμε εγκαίρως να σας τα φέρουμε στο Σχολείο. Επίσης, για τους νέους της περιοχής μας έχουμε δημιουργήσει το “νεανικό αρχονταρίκι”, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας πίσω από τον Ι. Ναό, για συζήτηση, καφέ κλπ. κάθε Κυριακή βράδυ.
Δεχθείτε και πάλι τις ειλικρινείς ευχές μας, η Χάρις του Θεού να σας επισκιάζει, χαρίζοντάς σας υγεία, ευλογία στα έργα σας και κάθε αγαθό δώρημα.

Καλή σχολική χρονιά
Ενοριακή Νεανική Εστία
Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου


Για επικοινωνία μαζί μας :
Τηλέφωνο : +30-210-9712456
Φαξ : +30-210-9712456
Ταχυδρομική διεύθυνση : πλατεία Αγ. Δημητρίου, 173 43 – Αγ. Δημήτριος
Ηλεκτρονική διεύθυνση :
inad.dad@dad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: