Στο βάθος διακρίνεται ο Ιερός Ναός
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι προάστιο της νοτιοανατολικής Αττικής και συνορεύει, ανατολικά, με τον Δήμο Ηλιούπολης, δυτικά, με τον Δήμο Νέας Σμύρνης, βόρεια, με τους Δήμους Δάφνης και Υμηττού και νότια, με τους Δήμους Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου. Ο Δήμος, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε αλματώδη ανάπτυξη.
Έχει έκταση 536,4 εκτάρια και πληθυσμό 57.587 κατοίκους, βάσει της απογραφής του 1991. Στα δημοτολόγια είναι γραμμένοι 65.000 δημότες, ενώ ο πραγματικός πληθυσμός της Πόλης, εκτιμάται ότι προσεγγίζει τους 100.000 κατοίκους.
Αρχικά ήταν ένα εύφορο χωριό, που ανήκε σε Τούρκο μπέη, τον Μπραχάμ πασά, σύμφωνα με την γνώμη παλαιών εντοπίων κατοίκων, με πρώτους κατοίκους κολλήγους, κυρίως από τα Μέθανα. Με την δημιουργία ελληνικού κράτους οικογένειες των Μεθανιτών και των χωριών των μεσογείων ενώνονται με γάμους, και δημιουργούν ένα νέο πληθυσμό με δική του ταυτότητα. Στις μεγάλες εκτάσεις της περιοχής, καλλιεργούσαν δημητριακά, πλούσια περιβόλια και αμπελώνες και τροφοδοτούσαν τις αγορές της Αθήνας και του Πειραιά και με την παραγωγή της γης, αλλά και με άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα πολλά ρέματα και νερά της περιοχής την έκαναν ιδανική και για τις καλλιέργειες της γης και για την κτηνοτροφία. Η θέση, άλλωστε μεταξύ του Υμηττού και της θάλασσας έκανε και κάνει και σήμερα το κλίμα του Αγίου Δημητρίου ήπιο και γλυκό. Απέχει από το κέντρο της Αθήνας, μόλις πέντε χιλιόμετρα.
Μέχρι το 1947, ο Άγιος Δημήτριος αποτελούσε ενιαία κοινότητα με την Δάφνη (πρώην Κατσιπόδι) κι’ από τότε έγινε ξεχωριστή κοινότητα ως Άγιος Δημήτριος. Το όνομά του το πήρε από την παλαιότερη Εκκλησία που υπήρχε στο παλαιό χωριό Μπραχάμι. Το 1964 έγινε Δήμος, με διάταγμα, αφού ο πληθυσμός με την απογραφή του 1961 έφθανε τις 21.365 από 4.621 κατοίκους, που είχε το 1951. Η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού οφείλεται, βασικά, στην εσωτερική μετανάστευση από διάφορα μέρη της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Η κάλυψη της ανάγκης για γρήγορη απόκτηση στέγης, προκάλεσε την δημιουργία μιας άναρχα δομημένης Πόλης, αφού η κεντρική εξουσία καθυστερούσε την ένταξή της στο σχέδιο.
Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο κτίστηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου, το 1926. Σήμερα ο Δήμος έχει 5 Ενορίες, (Άγιο Δημήτριο-Υπεραγία Θεοτόκο-Άγιο Βασίλειο-Αγίους Κωνσταντίνο & Ελένη), 21 Δημοτικά Σχολεία και 16 Νηπιαγωγεία, με 4.722 μαθητές, 5 Γυμνάσια, 3 Λύκεια, 1 Τεχνικό-επαγγελματικό Λύκειο και 1 Τεχνική Επαγγελματική Σχολή, με 2.916 μαθητές. Έχει επίσης 5 παιδικούς Σταθμούς με 300 περίπου παιδιά και 2 λέσχες ηλικιωμένων. Βάσει στοιχείων απογραφής του 1984, στο Δήμο υπάρχουν 3.085 εμπορικά καταστήματα και 1.332 βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Είναι Δήμος ‘ζωντανός’ και εργατικός. Υπάρχουν πολλοί αθλητικοί, πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί και εθνικοτοπικοί σύλλογοι, καθώς και σύλλογος επαγγελματοβιοτεχνών.
Ο Δήμος διαθέτει ιδιόκτητο μέγαρο, όπου στεγάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες, Δημοτικό Κοιμητήριο με Ιερό Ναό που τιμάται στο όνομα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Δημοτικό Γυμναστήριο και άλλα αθλητικά κέντρα.
Δήμαρχος του Δήμου μας, είναι από τις εκλογές του 1994 ως σήμερα, ο κ. Παντελής Ειρηνάκης, πολιτικός μηχανικός, το δε Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 31 μέλη.
* Τα στοιχεία μας έδωσε το Γραφείο Τύπου &Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου μας
.
Για επικοινωνία μαζί μας :
Τηλέφωνο : +30-210-9712456
Φαξ : +30-210-9712456
Ταχυδρομική διεύθυνση : πλατεία Αγ. Δημητρίου, 173 43 – Αγ. Δημήτριος
Ηλεκτρονική διεύθυνση : inad.dad@dad.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου